In deze gekke tijd rondom alle maatregelen om het corona virus in te dammen, is het natuurlijk heel moeilijk om goed te oriënteren op je vervolgopleiding. Als je niet langs kan gaan op de open dag, of een leuke meeloop dag kan volgen, wat moet je dan, kun je je afvragen. Gelukkig leven wij in het digitale tijdperk en hebben we over de hele wereld contact met elkaar. Daarom kan ik jou ook vertellen over mijn leuke opleiding: kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. 

Mijn opleiding is maar kleinschalig. We zitten vaak met maar zestig studenten in de hoorcollegezalen en gaan een paar keer per week in een kleine groep uit elkaar. Deze ‘werkgroepen’ hebben we dan met een klas van zo’n twintig studenten, wat persoonlijk contact heel makkelijk maakt. Omdat we zo’n kleine groep zijn hebben we nauw contact met onze docenten. Ze kennen je bij naam en begeleiden je altijd persoonlijk als je dit nodig hebt. 

Kunst is een prachtig vak. Door kunstgeschiedenis te studeren leer je over de volledige geschiedenis die onze wereld kent. Elke tijdsperiode komt in het eerste jaar voorbij, en aan de hand van de prachtige werken die toen gemaakt zijn leer je over de emotionele, sociologische en politieke aspecten van de tijd, personen en plekken in de wereld. In jaar twee mag je een specialisatie kiezen: houd je meer van moderne of oude kunst? Ik heb gekozen voor moderne kunst. Anders dan je misschien denkt, valt de noemer modern al op kunst van na 1850: na de industriële revolutie. Ik heb voor deze specialisatie gekozen omdat moderne kunst zeer maatschappij kritisch, politiek geladen en psychologisch kan zijn. Kunst gedurende de wereldoorlogen opent je ogen voor de persoonlijke aspecten van bijvoorbeeld soldaten aan het front. Hedendaagse Chinese kunstenaars zetten hun leven letterlijk op het spel door alle maatschappelijke en politieke problemen uit hun land via beeldtaal in het licht te zetten. Kortom, kunst laat je veel verder kijken dan wat er aan de oppervlakte te zien is. Belangrijk om even te vermelden is dat kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht vooral over de westerse kunstgeschiedenis gaat, waarbij we één niet-westers georiënteerd vak hebben. Ons vak ging over hedendaagse Chinese kunst. Ben je meer geïnteresseerd in wereld-georiënteerde kunstgeschiedenis, ga dan bijvoorbeeld in Leiden kijken!

We doen vele excursies in onze opleiding! We reizen heel Nederland door om overal ter plekke te ontdekken, leren en genieten. Kunst is ook niet alleen om over te leren namelijk, je moet het beleven. Het kan je raken, of verafschuwen. Allemaal om een boodschap helder over te brengen. In jaar twee zijn we zelfs een jaar naar het buitenland gegaan. Deze geweldige reis leidde ons naar Berlijn, waar we prachtige privé collecties hebben bekeken en werken hebben gezien die ons zoveel meer deden toen we het in het echt zagen, dan toen we het zagen op een plaatje in een PowerPoint. Deze week was fantastisch, want naast alle kunst die we hebben gezien, hebben we vooral heel veel plezier gehad met elkaar. 

De opleiding is zeer onderzoek-gericht. Voor bijna elk vak schrijf je een paper met een onderwerp naar keuze. Je mag je hier helemaal in verdiepen en er alles over te weten komen. Ik heb dit zelf altijd als heel leuk ervaren! Je mag helemaal in gaan op je eigen interesses en je eigen inslag geven aan alles wat je geleerd hebt. Gedurende de drie jaar heb je veel ruimte om ook andere vakken van andere opleidingen te volgen, maar ook om stage te lopen. Alles is mogelijk, als je er maar zelf om vraagt. De studieadviseurs staan elke dag voor je klaar om een zo passend mogelijk programma voor je samen te stellen. Dus ben je ook geïnteresseerd in politiek, economie, psychologie of heel wat anders, doe je dat toch ook gewoon. Er is keuzeruimte zat!

Dit is in het kort mijn opleiding kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Heb je nog meer vragen aan mij, stuur me dan gerust een mailtje! Een goede oriëntatie is heel belangrijk om een geweldige studententijd tegemoet te gaan! Ik wens je veel succes in je digitale zoektocht naar je vervolgopleiding. 

Groetjes, 

Salomé 

salomegruter@gmail.com