Hippe en spannende opleidingen zij er genoeg. Maar hoe zit het met de baankansen? Een vraag die wij veel horen van ouders. Daarom geeft onder meer Kenniscentrum ECABO een monitor uit met een prognose voor de arbeidsmarkt.

Een onderdeel van ons werk bij 2eXplore is jongeren helpen bij de juiste studie- en beroepskeuze maken, hen hierin te adviseren, dat kunnen wij wel, dat is namelijk ons werk.
Maar dan vragen ouders, hoe zit het straks met de baankansen voor mijn kind? Steeds meer een vraag gezien de huidige economische situatie. Sjah, goede vraag, is dat nu belangrijk? Voor sommige wel voor anderen niet, dit leidt tot mooie bespiegelingen over waarom wel of niet. Niet elke opleiding die wordt aangeboden door een onderwijsinstelling is namelijk ook echt zinvol om te volgen. Wisten jullie dat eigenlijk wel?

Er zijn veel hippe en modieuze opleidingen, die “hot” zijn, maar die vooral goed zijn voor de onderwijsinstelling zelf. Bijvoorbeeld dat er Laboratorium opleidingen worden omgebouwd naar trendy en fancy studies, een studie doen met een droombaan net als op TV? Wat zien onze jongeren op TV, bijvoorbeeld Criminal Minds, CSI en of onze eigen Nederlandse productie Moordvrouw. Ja, dat is pas cool, we gaan later sporenonderzoek doen, DNA bekijken, het karakter van een seriemoordenaar in kaart brengen, lijkt ons geweldig! Hele opleidingen worden hiervoor bedacht door scholen zoals de Laboratorium opleiding, voorheen HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs), nu heet dat Crime Science, klinkt lekker hip en modern en spreekt tot de verbeelding.
Ja inderdaad, verbeelding. Hebben wij in Nederland dan zoveel seriemoordenaars en spannende moordzaken waarin al die jongeren een prachtige baan net als op TV gaan krijgen? Nee natuurlijk niet, je eindigt waarschijnlijk op het laboratorium, kan leuk zijn als je daarvoor bewust kiest maar anders……De opleiding is dus leuk en wordt naar alle waarschijnlijkheid dan ook succesvol afgerond, wat fijn een HBO opleiding succesvol afgerond.

Natuurlijk dat kan en mag ook een insteek zijn. Er is dus geen goed of fout denk ik persoonlijk, maar raadzaam is het wel om je goed te verdiepen. Kenniscentrum ECABO brengt voor een aantal jaar een prognose voor de arbeidsmarkt uit. Het idee daarachter is dat alle onderwijsinstellingen kunnen inspelen op de vraag van de arbeidsmarkt en opleidingen aanbieden waar veel vraag naar is. De monitor die zij uitbrengen laat zien waar de aankomende jaren veel baanzekerheid is en voor welke beroepen het lastig gaat worden om een baan te vinden.