Esmee&Myrthe 90 home
16-04-2020

Als het studentenleven op pauze wordt gezet

Waar scholieren jaren toewerken naar het moment van de uitgehangen vlag en daarmee het begin van hun studententijd, is deze realiteit binnen een aantal weken tijd volledig veranderd. De introductieweken vormen de periode waarbij studenten zich oriënteren op de stad, opleiding als wel de eventuele aansluiting bij verenigingen. Maar nog iets veel belangrijkers: een nieuwe groep vrienden, aansluiting bij studiegenoten binnen een stad die je zelf misschien nog niet kent. Door het corona virus moeten wij onszelf helaas in de hand houden. De introductieweken zijn voornamelijk online, er komen 1.5 meter borrels met kleine groepen en in person-lessen zijn voorlopig nog niet aan de orde. Maar kunnen we hier een meer positieve draai aangeven?

Maart 2020, het corona virus was ook in Nederland aanwezig. De universiteit moest zo snel mogelijk online-onderwijs verzorgen, maar dit was niet zomaar geregeld. Veel lessen vervielen, de horeca lag stil en dit tezamen zorgden ervoor dat ons studentenleven op pauze werd gezet. De eerste dagen verliepen chaotisch. Ineens was de sneltrein tot stilstand gebracht. Om mij heen voelde ik veel verzet. Iedereen was onrustig en vol energie welke langzaam omsloeg naar een rusteloosheid: waar is de adrenaline van het dagelijkse leven gebleven?

Waar ik mij buiten studie om voornamelijk bezighield met het checken van Whatsapp, Instagram en Facebook waren de tijdlijnen vol met foto’s van iedereen die ging wandelen. Het enige wat op dat moment nog kon en wat daarmee ook volop werd gedeeld. Na dit een aantal honderd keer voorbij te hebben zien komen was de lol er gauw vanaf. Niemand deed meer iets wat het ‘’waard’’ leek om te delen, niets uitzonderlijks, behalve thuiszitten en online lessen volgen. Binnen no-time was het ‘’nieuwe normaal’’ volledig genormaliseerd.

Deze overgangsfase ging gepaard met moeilijkheden zoals het gevoel van eenzaamheid en gemis van familie en vrienden. Anderzijds bood het ook nieuwe perspectieven. Er werd een Inner circle gecreëerd, waarbinnen tijd en aandacht voor elkaar kwam. Tijdens de oeverloze wandelingen werd gepraat, er werd stilgestaan bij het nu. Wat deed je, wat doe je en wat wil je straks? Vragen waar daarvoor geen ruimte voor leek te zijn, maar waar de ruimte nu tot in de – soms wel beangstigende – oneindigheid aanwezig was.

Ondanks dat de afgelopen weken de drukte langzaam weer is toegenomen is juist de rust die we als studenten ervaarden, belangrijk om te zien en te behouden. Deze rust heeft bij veel voor goede resultaten gezorgd, sporten, betere voeding en bovenal een evenwichtiger leven. Alhoewel onze studententijd incompleet blijft en het gemis groot, kunnen we wel proberen onze beste versie van onszelf neer te zetten. Laten we de rust die de student ten goede is gekomen, af en toe weer opzoeken. Ons daarbij bewust zijn van de hectiek waar we gauw in terug lijken te vallen. Een evenwichtiger leven is soms zo vervelend nog niet!

Anne Schouten

Leven (en werken) vanuit je talenten en drijfveren en dus met veel positieve energie dat wil toch iedereen? Sinds twee jaar mag ik dit ‘beleven’ toen heb ik; ex-profvoetballer en op dat moment professioneel ‘teamtrainer’ in het voetbal het loopbaanonderzoek gedaan. Ik wist dat ik weer wilde (deeltijd)studeren maar wat? Hiernaast was ik op zoek naar een andere, beter passende baan. 2eXplore en de uitgebreide rapportage (die ik er stiekem nog wel eens bij pak) hebben mij enorm geholpen: ik heb mezelf beter leren kennen, ik volg een geweldige, voor mij toen onbekende studie (Learning and Development in Organisations) en heb o.a. door haar concrete handvatten makkelijker een nieuwe baan kunnen kiezen waarbij ik wel heel vaak zin heb om ‘aan het werk’ te gaan. Hoe werkt het loopbaanonderzoek? Thuis maak je twee testen, vervolgens start de dag met een uitgebreid gesprek (1,5 á 2 uur), nog meer testen, tussentijdse vragen in mijn geval direct het afsluitende adviesgesprek met partner. De rapportage volgt twee weken later en geeft inzicht in je capaciteiten, persoonlijkheid en interesses waardoor ik bijvoorbeeld ook een beter beeld gekregen heb wat voor werkwijze, cultuur en organisatie mij past. Kortom twijfel je over je loopbaan, onderneem actie en meld je bij 2eXplore!”

Gijs Luirink

Loopbaanonderzoek ex-topsporter

"Ik had geen idee wat voor studie ik moest kiezen, dus ben ik via kennissen verwezen naar 2explore. Ik ben hier goed geholpen! De uitgebreide rapportage was voor mij een bevestiging van mijn persoonlijkheid, vaardigheden en uiteindelijk de geschikte studie. Enorm bedankt 2eXplore!"

Eline Groothedde

Deventer

2eXplore heeft mij uitermate goed geholpen met het uitkiezen van mijn studie, en heeft mij laten inzien dat ik meer kan dan dat ikzelf wist. Daarnaast heeft zij mij geholpen met het maken van een goede planning. Zonder 2eXplore zou ik nooit zo ver zijn gekomen. Met problemen betreft je studie, twijfel niet en neem contact op met 2explore!”

Yannick Rox

Studiekeuze en planningshulp

Na 2 jaar fysiotherapie toch willen switchen maar wat... Onze zoon heeft een studiekeuzeonderzoek gedaan omdat hij niet duidelijk wist wat hij echt wilde. Uit de test bleek dat hij inderdaad een heel breed geïnteresseerd is. Gaan verdiepen in de eerste paar studies en uiteindelijk toch gekozen voor nr1 uit de test, Inmiddels gestart en studie het voelt erg goed. Kan het echt aanraden.”

Yda

Studiekeuze

3

Locaties

8

Certificeringen

30+

Curussen

2000+

Tevreden klanten

Zal ik u even bellen?

Laat je nummer achter en ik bel je z.s.m. terug

2eXplore

2eXplore biedt behandeling en onderzoek op het gebied van studie- en beroepskeuze en loopbaan. Behandeling wordt geboden in de basis GGZ. Wij hebben een vestiging in Deventer, Weesp en Amsterdam

Vestigingen

Vestiging Amsterdam
Herengracht 338
1016 CG Amsterdam

Vestiging Deventer / Apeldoorn / Zutphen
Achter de Muren Duimpoort 52
7411 CE Deventer

Vestiging Weesp
Leeuwenveldseweg 14-M
1382 LX Weesp