Esmee&Myrthe 90 home
17-05-2020

2eXplore viert 12½-jarig bestaan

Hoewel vooruitkijken haar dagelijks werk is, is het jubileum van psychologisch adviesbureau 2eXplore voor studie- en loopbaankeuze een mooi moment voor oprichter en eigenaar Marion Eggink-Nijenhuis eens terug te blikken.

“Positieve aandacht gericht op je talenten, coaching op zelfvertrouwen en samen op zoek naar Wie ben ik? en Wat kan ik? werken vaak heilzamer dan alleen maar een daadwerkelijk advies.” – Marion Eggink-Nijenhuis

In de afgelopen twaalf-en-een-half jaar mocht zij als psycholoog en coach in het leven van duizenden jongeren en volwassenen een stukje meelopen om hen te adviseren over toekomststappen. Stappen op het gebied van studie- en loopbaankeuze.  Maar juist ook belangrijke vragen als ‘wat kan ik nou eigenlijk?’ en ‘waar word ik blij van?’ komen aan de orde. Marion: “Hierover praten maakt dat je heel dichtbij iemand komt. De gesprekken gaan vaak veel verder dan over interesses en capaciteiten.  Het vertrouwen dat ik daarbij van cliënten krijg, ervaar ik als bijzonder en een grote verrijking in mijn eigen leven.”

Een flinke portie durf

In 2007 trok Marion de stoute schoenen aan en richtte 2eXplore op. Het was na een periode waarin zij door een langdurige ziekenhuisopname tot stilstand kwam. Altijd hard gewerkt in verantwoordelijke functies in het bedrijfsleven, werd zij opeens geconfronteerd met zichzelf en met haar weggestopte dromen. Met verborgen talenten waarmee zij anderen zou kunnen helpen. Zij besloot dat zij een betekenisvoller leven wilde leiden om haar horizon een nieuwe kleur te geven. Of dat moeilijk was? “Achteraf gezien niet”, legt Marion uit, “ik bedacht me waar ik goed in ben en waar ik écht blij van word. De antwoorden kwamen vanzelf. Maar dan komt de onzekerheid, hoe pak ik het aan en kan ik het wel? Dat was wat ingewikkelder. Met een flinke portie durf en ‘gewoon doen’ ging het roer om.”

Drie vestigingen

Inmiddels runt Marion drie vestigingen – in Deventer, Amsterdam en Naarden – en werkt met meerdere psychologen. Ouders van basisschoolleerlingen, jongeren, studenten uit heel Nederland – en zelfs uit Vlaanderen – schakelen de deskundigen binnen het bureau in bij advies voor schoolkeuzes, studie- en beroepskeuze en voor coaching. Maar ook bedrijven en overheidsinstanties weten de weg naar haar adviesbureau te vinden. Om een vastgelopen werknemer te laten ontdekken waar zijn krachten liggen, of voor assessments, loopbaanonderzoeken en outplacementtrajecten.

Ontdekkingstochten inspireren

Iedere dag brengt haar weer een nieuwe reis, een nieuw avontuur. Marion duikt in de worstelingen van anderen om helderheid te scheppen, om troost, vertrouwen en stimulans te bieden. Het zijn de kleine mensjes in wording die niet gemakkelijk praten over wat er in hun hoofd omgaat, anderen niet tot last willen zijn of voor wie het hebben van een toekomstdroom nog veel te abstract en groots is. Het zijn de ouders die zich zorgen maken over de toekomst en het geluk van hun kind. Of het is de student die totaal vastloopt omdat hij een verkeerde keuze maakte of het overzicht verliest door gebrek aan studievaardigheden.

Marion: “Het zijn allemaal mensen voor wie de komst naar mij een speciale ervaring is en waar ze aanvankelijk ook tegenop zagen. Ze stellen zich gaandeweg meer open doordat ik uitgebreid de tijd voor hen neem, niets gek vind, vraag en doorvraag en niet oordeel. Ik ondervind dat positieve aandacht, op zoek gaan naar de juiste talenten coaching op zelfvertrouwen en onze onderzoeken heel heilzaam kan werken. Misschien wel meer dan alleen een daadwerkelijk advies. Bij een verkeerde studiekeuze is bijvoorbeeld geen sprake van falen, vind ik. Het is juist een waardevolle ervaring, je bent op ontdekkingstocht geweest en dat inspireert. Het dwingt je tot reflectie, uitvinden wie je bent en ook wie je niet bent.  Je zult zien, je stelt doelen, maar het loopt altijd anders. De weg ernaar toe is veel belangrijker en geeft vele inzichten.” Marion lacht: “Er is tijd genoeg, kijk naar mij.”

Een cadeau

Terugkijkend vindt Marion ‘werk’ eigenlijk geen goede benaming voor wat zij dagelijks doet. Het is een stukje meelopen in het leven van een jong mens of dat van een volwassene met de nodige struggles, hoogte- en dieptepunten. Zij ervaart zij als een cadeau. “Persoonlijke verhalen verrijken ook mijn geest, maken mij wijzer en doen mij keer op keer dingen relativeren.”

Dromen, durven, doen

Marion fietst met een lach op haar gezicht langs de IJssel, op weg naar haar kantoor op de mooiste plek in Deventer. Hoewel zij het motto ‘Dromen, durven, doen’ wat cliché vindt, bracht het haar dat ze van niets – iets maakte: 2eXplore, dat mensen helpt bij de grote verkenning. De verkenning van de route naar zichzelf en geluk.

Leven (en werken) vanuit je talenten en drijfveren en dus met veel positieve energie dat wil toch iedereen? Sinds twee jaar mag ik dit ‘beleven’ toen heb ik; ex-profvoetballer en op dat moment professioneel ‘teamtrainer’ in het voetbal het loopbaanonderzoek gedaan. Ik wist dat ik weer wilde (deeltijd)studeren maar wat? Hiernaast was ik op zoek naar een andere, beter passende baan. 2eXplore en de uitgebreide rapportage (die ik er stiekem nog wel eens bij pak) hebben mij enorm geholpen: ik heb mezelf beter leren kennen, ik volg een geweldige, voor mij toen onbekende studie (Learning and Development in Organisations) en heb o.a. door haar concrete handvatten makkelijker een nieuwe baan kunnen kiezen waarbij ik wel heel vaak zin heb om ‘aan het werk’ te gaan. Hoe werkt het loopbaanonderzoek? Thuis maak je twee testen, vervolgens start de dag met een uitgebreid gesprek (1,5 á 2 uur), nog meer testen, tussentijdse vragen in mijn geval direct het afsluitende adviesgesprek met partner. De rapportage volgt twee weken later en geeft inzicht in je capaciteiten, persoonlijkheid en interesses waardoor ik bijvoorbeeld ook een beter beeld gekregen heb wat voor werkwijze, cultuur en organisatie mij past. Kortom twijfel je over je loopbaan, onderneem actie en meld je bij 2eXplore!”

Gijs Luirink

Loopbaanonderzoek ex-topsporter

"Ik had geen idee wat voor studie ik moest kiezen, dus ben ik via kennissen verwezen naar 2explore. Ik ben hier goed geholpen! De uitgebreide rapportage was voor mij een bevestiging van mijn persoonlijkheid, vaardigheden en uiteindelijk de geschikte studie. Enorm bedankt 2eXplore!"

Eline Groothedde

Deventer

2eXplore heeft mij uitermate goed geholpen met het uitkiezen van mijn studie, en heeft mij laten inzien dat ik meer kan dan dat ikzelf wist. Daarnaast heeft zij mij geholpen met het maken van een goede planning. Zonder 2eXplore zou ik nooit zo ver zijn gekomen. Met problemen betreft je studie, twijfel niet en neem contact op met 2explore!”

Yannick Rox

Studiekeuze en planningshulp

Na 2 jaar fysiotherapie toch willen switchen maar wat... Onze zoon heeft een studiekeuzeonderzoek gedaan omdat hij niet duidelijk wist wat hij echt wilde. Uit de test bleek dat hij inderdaad een heel breed geïnteresseerd is. Gaan verdiepen in de eerste paar studies en uiteindelijk toch gekozen voor nr1 uit de test, Inmiddels gestart en studie het voelt erg goed. Kan het echt aanraden.”

Yda

Studiekeuze

3

Locaties

8

Certificeringen

30+

Curussen

2000+

Tevreden klanten

Zal ik u even bellen?

Laat je nummer achter en ik bel je z.s.m. terug

2eXplore

2eXplore biedt behandeling en onderzoek op het gebied van studie- en beroepskeuze en loopbaan. Behandeling wordt geboden in de basis GGZ. Wij hebben een vestiging in Deventer, Weesp en Amsterdam

Vestigingen

Vestiging Amsterdam
Herengracht 338
1016 CG Amsterdam

Vestiging Deventer / Apeldoorn / Zutphen
Achter de Muren Duimpoort 52
7411 CE Deventer

Vestiging Weesp
Leeuwenveldseweg 14-M
1382 LX Weesp