Generatie X, Y of Z, de verloren generatie of hoe wij babyboomers ze ook noemen hebben best goede ideeën! Jongeren zijn (nog) vrij in hun denken, zitten nog niet vast in allerlei patronen en kunnen beter out of the box denken. Maken wij hier voldoende gebruik van? Moeten zij niet meer betrokken worden bij het bepalen van de toekomst van Nederland?

Zo kwam ik deze zomer tijdens mijn vakantie in gesprek met verschillende jongeren die mij vertelden dat het bijna gênant is hoe lang hun vakantie duurt. Ik reageerde vanuit mijn eigen beeld over de jeugd toch ietwat verrast en dacht eerst dat het een grapje was. Na enige toelichting van dit groepje studenten bleek dat de meeste van alle studenten in Nederland al vanaf half juni geen colleges hebben en de laatste tentamens uiterlijk eind juni hebben afgelegd.

Nu vragen zij zich af wat de zin is van meer dan twee maanden vakantie? Is een maand niet lang genoeg? Volgens hen wel! Dan heb je echt wel voldoende kunnen feesten en vakantie vieren. Het zou toch mooi zijn als onze studie dan weer zou beginnen! Kunnen we weer lekker aan de slag in plaats van zo’n lange periode niets doen.
Ik was even van slag door deze opmerking. van een groepje studenten. Tjah, wie heeft dit ooit bedacht? Is het eigenlijk echt noodzakelijk? Kan het ook anders? En wat is het voordeel? Als dit anders kan, bijvoorbeeld, in plaats van bezuinigen op de kwaliteit van het onderwijs? Wellicht kan dit ook iets extra’s geven zoals hogere productiviteit? Wat levert dit de overheid en de maatschappij eigenlijk op? Maar vooral zou dit niet beter zijn voor onze jongeren?

Het is bij nader inzien geen slecht idee hen mee te laten beslissen. Ze (jongeren) zijn creatiever. Ze durven meer te experimenteren. Wij moeten de jeugd meer betrekken bij het bepalen van onze en hun toekomst van Nederland. Er wordt hier naar mijn mening te weinig aan gedaan. Kijk alleen al in alle gemeenten; hoe vaak wordt gevraagd naar de mening van de jeugd. Wat is de gemiddelde leeftijd van hen die bepalen hoe de toekomst van een stad eruit komt te zien? Ik heb het over onze toekomst, onze jeugd! En over hun potentie: een goudmijn die we veel te weinig verzilveren. Het lijkt geen slecht idee de jeugd meer mee te laten bepalen. Hun open mind en creativiteit zou Nederland weleens een goede impuls kunnen geven.