Fris en vol goede moed begin je aan je studiejaar. Eindelijk klaar met de middelbare school, het echte leven kan beginnen! 
Je kan niet wachten tot je de sleutel krijgt van jouw nieuwe slaapkamer in het studentenhuis in de ‘grote stad’. Ouders zijn totaal overbodig, boodschappen doen is echt niet ingewikkeld en je was neem je toch gewoon in het weekend mee naar huis?
Maar wat als je er na een aantal weken achterkomt dat de studie niet passend is, niet lukt? Hoe voorkom je dat je de rest van het jaar feestend doorgaat en je DUO-schuld verhoogt door te blijven lenen in plaats van iets nuttigs te gaan doen?

Het kan iedereen gebeuren. Een verkeerde studiekeuze maken is tegenwoordig met de honderden keuzes erg gemakkelijk. Het is van belang dit op tijd te delen met de mensen om je heen. Het is van belang dat er een nieuwe keuze wordt gemaakt. Dit om zo je DUO schuld niet te laten oplopen en iets nuttigs met de rest van je maanden te gaan doen. Zie het als een extra tussenjaar. Vooral voor de studenten die niet de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt maar denken de BSA niet meer te halen (uitschrijven voor 1 februari maakt dat je het volgende jaar opnieuw mag beginnen met dezelfde studie).

Een extra tussenjaar biedt onwijs veel mogelijkheden. Het is een mogelijkheid om nog meer te leren dan in een heel studiejaar. Als je er ook gebruik van maakt. Reizen is natuurlijk geweldig, maar dit kost ook wat. Hiervoor dien je te sparen en de afweging is dan wel dat je – bijvoorbeeld – weer een paar maanden thuis gaat wonen om zo te werken en minder kosten te maken. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Ik zelf heb er voor gekozen om de zes maanden te investeren in het leren van een nieuwe taal. In mijn geval Spaans. Via websites zoals Workaway kan je op prachtige plekken in de wereld werken in hostels, reisbureaus, oppassen voor gezinnen of andere mogelijkheden. Hier staat meestal kosten en inwoning tegenover, en soms zelf taallessen. Een buitenkans om direct iets nuttigs met je jaar te gaan doen zonder dat je een volle spaarrekening nodig hebt. Ik heb hierdoor een geweldig halfjaar gehad. En ik kan met zekerheid zeggen dat ik mij, als persoon, meer heb ontwikkeld dan dat ik tijdens het halfjaar studeren zou hebben gedaan. In je eentje naar de andere kant van de wereld gaan, een nieuwe taal leren, nieuw werk en vrienden. Een onvergetelijke ervaring!

Wat mij hielp was dat ik van te voren wist dat ik verder wilde met de studie die ik was begonnen. Omdat je voor 1 februari bent uitgeschreven mag je in september weer met de studie verder aan dezelfde universiteit. Het is van belang dat je de tweede keer een goede keuze maakt, je afvraagt waarom het de eerste keer niet wilde lukken. Zodat je in het tweede jaar niet dezelfde fout begaat. En als je de overige maanden goed invult, is het achteraf gezien geen fout die je hebt begaan. De verkeerde studiekeuze bleek de beste fout ooit te zijn geweest. Kies de juiste studie (vraag hulp aan anderen, een studiekeuze-onderzoek, open/meeloopdagen) en maak een plan. Wat heb jij nodig om je studiejaar succesvol te laten verlopen?