Studenten en schoolverlaters zitten met veel vragen en onzekerheden door de coronamaatregelen. Dat ondervindt psycholoog Marion Eggink-Nijenhuis van 2eXplore, bureau voor studie- en loopbaanontwikkeling in Deventer. Zij constateert een toename van aanvragen voor persoonlijke gesprekken en praktische hulp. Donderdag 4 juni is de landelijke dag waarop scholieren die geslaagd zijn de vlag uit hangen. Maar wat komt erna? De volgende stap is niet voor iedereen eenvoudig.

De afronding van de middelbare school loopt dit jaar volledig anders. De meeste open dagen en meeloopdagen zijn afgelast. Of een gepland tussenjaar – het maken van een reis naar het buitenland – kan niet doorgaan. Sommigen moeten daardoor een vervolgstudie nog last minuteregelen. In alle hectiek wijzigen van een toekomstplan of het maken van een gefundeerde studiekeuze kan dan lastig zijn. Jongeren kunnen hierdoor onzeker of gestrest raken.

Hoewel hogescholen, universiteiten, de rijksoverheid en DUO zich enorm inspannen om studenten (in spe) te informeren, blijkt een toenemende behoefte aan persoonlijke hulp bij maken van hun toekomstplan. Eggink: “We krijgen praktische vragen over welke opleiding te kiezen en hoe je je financiering regelt tot aan gevoelige kwesties als Wie ben ik? en Wat kan ik? Ook zien wij problemen als eenzaamheid, het missen van structuur en onzekerheid. Er waren dit jaar geen gala’s, eindexamenfeesten, examenreizen of funreisjes met vrienden naar Albufeira of Lloret. Studeren gebeurt al maanden geïsoleerd online en dat zal voorlopig ook wel even zo blijven. Lid worden van een studentenvereniging? Dat zit er nu even niet in. Sociale struggles hebben een grote impact op het zelfvertrouwen van jongeren.”

Het belangrijkste advies van Marion Eggink is om je te blijven richten op het positieve, op de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Wat is er wel? Wat kan ik zelf doen? Probeer je zoveel mogelijk op andere manieren te oriënteren, bijvoorbeeld door gesprekken met studenten aan te gaan. Een mooi platform hiervoor is bijvoorbeeld studievisie.nl. Vragen over je financiën? Op dinsdag 2 juni om 19.30 uur organiseert DUO een webinar voor ouders en studenten over studiefinanciering, het wijzigen van een lening of over de aanvraag van een OV-chipkaart.

2eXplore bestaat deze week 12,5 jaar en heeft 3 vestigingen – in Deventer, Naarden en Amsterdam. Ouders van basisschoolleerlingen, jongeren en studenten schakelen het bureau in bij advies voor schoolkeuzes, studie- en beroepskeuze en voor coaching. Ook bedrijven en overheidsinstanties maken gebruik van het aanbod in assessments, loopbaanonderzoeken en outplacementtrajecten.